Sag om vold i Mindeparken bærer præg af forskellige forklaringer

To mænd på henholdsvis 22 og 20 år er tiltalt i en sag om vold og brug af peberspray overfor en gymnasieklasse i Mindeparken d. 14. juni 2019. Sagen er præget af upræcise forklaringer, da det snart er et år siden, at hændelsen fandt sted.

De to tiltalte mænd træder ind i retslokalet på slaget 9. Den 22-årige fører an og puster sig op i sit røde tracksuit med en sort taske spændt fast på overkroppen og solbriller i panden. Den 20-årige, der følger efter ham, er mere spinkel og i lyse jeans og har en blå bomberjakke på.

Mændene er tiltalt for vold i gentagelsestilfælde, legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter og besiddelse af peberspray.

”Det afgørende bevis er forklaringen”, siger anklageren som det sidste, før den 22-årige skal afgive forklaring. Men forklaringer er der mange af.

”Der skete det, der skulle ske”
Den 22-årige tiltale i det røde tracksuit sætter sig til rette i vidneskranken. Forsvareren siger som en indledende bemærkning, at man bør have selvforsvar i tankerne, når man hører forklaringen.

D. 13 juni 2019 var den 22-årige i mindeparken med to kammerater, tre veninder og sin hund.

Senere på aftenen går to af pigerne hen til en gymnasieklasse, der også har slået sig ned i mindeparken og spiller øl-bowling til musik fra en Sound Box. De to piger vil gerne sætte musik på, men får afslag.

Det er her, de forskellige forklaringer for alvor begynder at gå i forskellige retninger.

Den 22-årige forklarer, at han så en af pigerne, eller ”min dame”, som han kalder hende, flyve 2-3 meter tilbage og tænkte, at hun var blevet skubbet.

Det reagerede han på, og gik over til fyren, og spurgte om han havde et problem. Fyren knyttede næven, hvilket den 22-årige opfattede som truende.

Han kom fyren i forkøbet og nikkede ham en skalle.

”Der skete det, der skulle ske,” forklarer han.

Flere sider af samme sag
Anklageren bringer den forklaring på bane, som den 22-årige gav til politiet. Der havde han fortalt, at ”den mørke” fra gymnasieklassen havde holdt fast i pigen fra hans gruppe med begge hænder og rusket hende.

Til det svarer han lidt frustreret: ”Jeg kan ikke huske det, det er lang tid siden”.

Den 20-årige i den blå jakke virker til at huske bedre, og han forklarer at han havde sat to af pigerne af, men kørte igen efter at have sagt hej til gruppen.

Han skulle nemlig hjem til Brabrand og skifte tøj, før han havde en aftale med en pige i Riis Skov. Pigen har han ikke kontakt til i dag, og hun kan derfor ikke bekræfte hans alibi.

Modstridende vidneforklaringer
De tre vidner fra gymnasieklassen har flere ting at tilføje til forklaringen af hændelsen.

Manden, der blev nikket en skalle af den 22-årige, forklarer, at han ikke havde knyttet næven og ikke at have rørt den pige, der opsøgte gymnasieklassen.

En anden forklarer, at pigerne fra den konfronterende gruppe begyndte at spytte på nogle af pigerne fra klassen og kiggede i deres taske og forsøgte at stjæle deres Sound Box.

To af vidnerne fik sprøjtet peberspray på sig, da de prøvede at hjælpe deres ven, der efter at være blevet nikket en skalle blev holdt nede af den 22-årige og sparket af ham, der havde pebersprayen. De peger i retssalen begge på den 20-årige i den blå bomberjakke, da de fortæller, hvem der gjorde det.

En tidskrævende sag
Da vidneforklaringerne alle bærer præg af, at hændelsen fandt sted for snart et år siden, trækker retsmødet ud. Det fortsættes derfor d. 18/5 2020, hvor der også vil falde dom i sagen.